Kawa speciality: co to takiego?
Gastronomia

Kawa speciality: co to takiego?

Każdy naprawdę dobry producent kaw oferuje różnego rodzaju kawy. Tym samym daje każdemu szansę na znalezienie kawy idealnie wpisującej się w smakowe upodobania. Kawa 100% arabica znana jest z pewnością każdemu, kto lubi czasem napić się kawy. Już jednak kawa blend, kawa single origin czy kawa speciality nie są tak dobrze znane. Dlatego skoncentrujemy się na kawie speciality.

Co to jest?

Kawa speciality to określenie, które pierwszy raz wykorzystane zostało w roku 1974. Zastosowano tą nazwę dla określenia najlepszych ziaren, które powstawały w specyficznym mikroklimacie.

Według jej relacji wynikało, że kawy, o których pisała nie miały jakichkolwiek defektów, a ich jakość nie pozostawia żadnych wątpliwości. Dzisiaj jako kawa speciality może być określona ta, która na liczącej sto punktów skali zdobyła minimum osiemdziesiąt. Punkty te przyznawane są przez najlepszych znawców kawy, których określa się mianem Q graderów.

Czym charakteryzuje się kawa speciality?

Każdy znany producent kaw zgodzi się z tym, że jako kawa speciality określona może być tylko ta, która do klienta trafia nie później niż cztery tygodnie po procesie wypalania. Jest to kawa o czystym i wyjątkowym smaku. Najlepsze kawy speciality są tak słodkie, że ich dosładzanie cukrem jest całkowicie zbędne. Ziarna, które wykorzystuje się do produkcji tej kawy pozbawione są wad. To właśnie dlatego nie ma ryzyka, że kawa będzie zbyt cierpka bądź kwaśna.

Kawa speciality jest jedną z bardziej wyjątkowych kaw, jakie oferuje naprawdę dobry producent kaw. Bez wątpienia powinien jej spróbować każdy, kto uważa się za miłośnika i znawcę tego napoju.